Kelebek makarnanın kısa kalemden, spagettinin burgu makarnadan farklı olduğunu ağzınıza alır almaz hissedersiniz. Çünkü her çeşit makarnanın çiğneme şekli ve damağa hissettirdikleri farklıdır. Buna bağlı olarak her makarnanın favori malzemeleri değişiktir. Spagetti, domates ve salçalı soslarla; erişte gibi yassı makarnalar, peynir, yumurta ve krema bazlı soslarla; burgu ve ince uzun makarnalar, sebzeli soslarla; mantı ve midye şekilli makarnalar, etli ve kıymalı soslarla daha çok lezzet kazanır. Kalın ve uzun makarna fırın için uygundur örneğin. Salatalara ise boncuk ve kelebek makarnalar uyum sağlar. Öte yandan herkesin damak zevki farklı olduğu için, pişirdiği makarnaya dilediği sosu ilave edebilir. Sosu makarnaya ilave ederken işin püf noktasını göz ardı etmeyin. Sosun önce yarısını makarnaya ekleyip harmanlayın. Makarnayı servis tabaklarına paylaştırdıktan sonra kalan sosu her tabağa ilave edin.